Mureneva suurenmoinen Venäjä

Suomen Kuvalehden numerossa 27/2022 julkaistiin puheenvuoro ”Avoin kanssakäyminen Venäjän tiede- ja taidealan kanssa voisi vahvistaa Putinin vastavoimia”. Kirjoittajina kirjailija Rosa Liksom ja Taideyliopiston professori Anita Seppä. Tärkeä ja kauaskantoinen kannanotto. Artikkeli kysyy, onko Venäjän monenkirjavan kansan ja kulttuurin täydellinen eristäminen tiede- ja kulttuuriyhteistyöstä oikea ratkaisu. Voimistuvien sanktioiden keskellä pohditaan … huolestuttavan vähän sitä, millaisia vaihtoehtoja rakentaa identiteettiä ja kulttuuria me jätämme niille Venäjällä asuville ihmisille, jotka eivät kannata totalitarismia, vaan haaveilevat demokratiasta. Artikkeli viittaa myös Aleksanteri-instituutin tutkijaan Jouko Nisulaan, joka totesi blogikirjoituksessaan 4.4.2022 miten venäläisillä tutkijoilla ja taiteilijoilla on tällä hetkellä kaksinkertainen suukapula, joka ”työntää heidät yhä syvemmälle hiljaisuuteen ja marginaaliin, ilman ääntä ja vaikutusmahdollisuuksia”. Samalla asialla oli Tampereen yliopiton professori Sanna Turoma. Suomen yliopistot ovat laajasti ottaen liittyneet pakote-linjaan ja päättäneet katkaista yhteydet Venäjälle. Aamulehdessä 25.3.2022 Sanna Turoma nosti esiin tärkeän näkökohdan: ”Sahaamme omaa oksaamme: Venäjän kielen ja kulttuurin professorin mukaan on lyhytnäköistä katkaista yhteydet venäläisiin tutkijaverkostoihin, jotka nimenomaan vastustavat Putinin hallintoahttps://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000008692557.html?share=cb9b11bba7fe05e4884d69bed4ab87e2

Tässä on tärkeä pointti, vaikka ymmärrän täysin yliopistojen johdon päätökset! Tekee mieli kertoa palanen omaa viestittelyä eurooppalaisten kollegoiden kanssa. Tärkeä sidosryhmäni on eurooppalainen verkosto European Consortium for Mathematics in Industry ECMI (https://ecmiindmath.org/ ). Verkoston johtokunta julkaisi web-sivullaan lausunnon, jossa ECMI järjestönä sanoutuu irti Venäjä-yhteyksistä.

Puutuin asiaan syistä, jotka ovat henkilökohtaisia ja myös periaatteellisia. Johtokunnalle (ECMI Council) lähetin vastavetoomuksen. Yritin tarjota näkemystä, jossa pidetään erossa yksilöiden suhteet ja instituutiot. Asia koskettaa minua syvältä. Olen yksi ECMI:n perustajista ja edelleen mukana, mm Suomen edustajana ECMI Councilin (etä-)kokouksissa. Vuosien varrella olin pienellä panoksellani tuomassa Itä-Eurooppaa ECMI:n piiriin. Esitelmöin Pietarissa, Rostovissa, Serbiassa ja Kiovassa. Ovat nyt jäseniä. Kerrassaan hienoja miellyttäviä ihmissuhteita. ECMI:n nykyinen presidentti on Serbiasta.

Viimeinen yhteydenottoni Venäjälle oli sähköposti alkuvuonna. Kollega kertoi miten parasta aikaa hänen opiskelijoitaan ja myös oma poika on pidätettynä osallistumisesta mielenosoitukseen.

Kun vierailin Serbiassa ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten, Naton pommitukset olivat tuore tapaus, taksi lentokentältä ohitti jokeen romahtaneita siltoja. Kollegani professori Natasa kertoi miten ihmiset katselivat kaduilla joen varrella täsmä-pommitusten osumia kuin ilotulitusviihdettä. Natasa kiitti kirjeestäni, hän ymmärtää tilanteen kauheuden molempien osapuolten kannalta – Ukrainan ja Venäjän kansalaisten.

Venäjän johto tuntuu etsivän perusteluja historiallisesta veljeydestä ja kulttuurisiteistä Ukrainan kanssa. Nyt on varmaa, että Venäjä on moraalisesti menettänyt Ukrainan sadaksi vuodeksi. Raiskattu neito harvoin suostuu romanssiin. Sota raunioittaa Ukrainaa mutta se murentaa myös itse Venäjää, henkisesti ja moraalisesti. Sosiologi, dosentti Sari Näre kuvasi HS-esseessä 4.4.2022 miten sotaan valmistautumisen taustalla Putinin politiikassa on jo pitkään harjoitettu ihmisoikeuksien kaventamista. Yksi traaginen sektori on sukupuolinen sorto ja toksisen maskuliinisuuden ja ortodoksisuuden outo sekoitus. Maskuliinisuuden korostaminen ja sukupuolten tasa-arvopyrkimysten tukahduttaminen näyttää olevan osa suunnitelmaa. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008730508.html

Oudosta vuorovaikutuksesta vallan ja patriarkan välillä Sari Näre kirjoittaa: Ortodoksisuudessa on ikonisoitu Pyhä Maria Jumalan synnyttäjänä. Ikonisoidessaan itseään Putin on työntynyt tämän uskonnollisen symbolin rinnalle tai jopa tilalle. Hänen lakeijanaan toimii Moskovan patriarkka ,  joka on kunnostautunut syntisiksi tuomitsemiensa Pride-kulkueiden demonisoinnissa. Seksuaalisten vähemmistöjen vaino rehottaa Venäjällä.

Kirillin mukaan Venäjän tulee puolustautua lännen yrityksiltä rikkoa homoparaateilla vanha maailmanjärjestys. Tätä tehtävää edustaa Putin toksisessa isänmaallisuudessaan. Valtion päämiehen tehtävä isovenäläisyydessä on Bysantin keisarin tapaan myös puolustaa oikeaa uskoa: hallitsija ilmentää Jumalaa, jolloin monarkia ja diktatuuri nähdään demokratiaa parempina hallintomuotoina, sillä ne ”takaavat” vakiintuneen järjestyksen – olkoonkin keinoina sensuuri, propaganda, pidätykset ja ihmisoikeuksien polkeminen.

Rosa Liksom ja Anita Seppä toteavat, miten ”Kirjallisuudella taiteella ja tutkimuksella on ainutlaatuinen kyky lähentää erilaisten todellisuuksien keskellä eläviä ihmisiä ja rakentaa siltaa rauhaan”. Tämän tulisi olla EU:n ja Suomen Venäjä-strategian ja rauhanponnistusten yksi keino ja johtoajatus. Tähän lisäisin ehdotuksen Venäjä-Eurooppa totuuskomissiosta, josta kirjoitin Vartija-lehdessä 23.3.2022  https://www.vartija-lehti.fi/venaja-eurooppa-jannite-kirkot-ja-totuuskomissio/

Toivon, että uudistunut Venäjä voisi pian ottaa paikkansa Eurooppalaisen historian, Bysantin traditioiden ja slaavilaisen suuren kulttuurin aarteena osana edistyvää humaania maailmaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti